Obezite Nedir?
Obezite ya da şişmanlık, bir kişinin vücut ağırlığının olması gerekenden en az % 20′ den daha yüksek olması durumudur. Genetik yatkınlık, bazı hormon hastalıklar, hareketsiz bir yaşam tarzı, aşırı yeme ve kullanılan bazı ilaçlar obezitenin başta gelen nedenleri arasındadır. Şişmanlık, diyabet, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, gut, karaciğer yağlanması ve kanser gibi hastalıkların altında yatan önemli bir risk faktörüdür.
Obezitenin Tedavisi Nasıldır?
Obezite yaşam kalitesini ciddi derecede bozan kronik bir hastalıktır. Obezitenin tedavisinde; diyet tedavisi, egzersiz tedavisi, yaşam tarzı değişikliliği ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Yaşam Tarzı Değişikliği
Şeker ve hamur gibi kilo alımına neden olan gıdalardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ilk uygulanacak davranış değişiklikleridir. Kişilerin günlük yaşamlarındaki bazı alışkanlıklarında değişiklikler yapmaları gerekir. Örneğin sürekli araba kullanmak yerine yürümeyi, otobüs ya da metroya binmeyi tercih etmelidirler.
Diyet Tedavisi
Obezite tedavisi için başvuran hastaların beslenmeleri doktor ve diyet uzmanları tarafından planlanmalıdır. Her bir hastanın beslenme alışkanlıklarına ve sağlık durumuna göre kalorisi hesaplanmış özel bir diyet planlanmalıdır.
Egzersiz Tedavisi
Obez hastalar, aşırı kiloları nedeniyle çoğu zaman spor yaparken sağlık problemleri yaşamaktadırlar. Bu sorunlar, çoğu kez hastanın egzersizi tamamen bırakmasına neden olmaktadır. Kişinin sağlık durumuna uygun, yüzme ya da su jimnastiği gibi egzersizler hazırlanabilir. Haftada en az 3 gün yapılacak 45 dakikalık bir egzersiz hastanın kilo vermesinde etkili olabilir.
İlaç Tedavisi
Hastanın kilo almasın altında yatan reaktif hipoglisemi ya da insülin direnci gibi metabolik bir sorun varsa, bu sorunların ortadan kaldırılması için doktor tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir. Bunun dışında doğrudan obezite tedavisi için kullanılan güvenli ve etkili bir ilaç henüz bulunmamaktadır.
Obezite Cerrahisi
Obezite cerrahisi, günümüzde yaygın bir şekilde tercih edilmeye başlamıştır. Bu yöntem obezite tedavisi için uygulanan diğer yöntemler işe yaramadığında son çare olarak tercih edilmelidir. Bu tür ameliyatların olumlu sonuçlarının olabileceği kadar, istenmeyen yan etkilerinin de olabileceği unutulmamalıdır. En sık uygulanan cerrahi yöntemler mide küçültme, gastrik bantlama, gastrik bypass ve mide balonudur.